1
1

Vliegavontuur – Portugal

Om te leren paragliden, hebben we net over de grens met Italië, bij Lijak in Slovenië een fantastisch vlieggebied voor het behalen van je brevet 1. Lijak is misschien wel één van de mooiste vlieggebieden om je vliegopleiding te beginnen.
De ruime startplek en het gigantisch grote landingsterrein zijn perfect voor het maken van je eerste bergvluchten.
Door de zuidelijke ligging aan de rand van de Alpen en onder invloed van het Middellandse zee klimaat is het doorgaans juist voor beginnende paragliders goed vliegweer in Lijak om lange vluchten te maken.

25 jaar ervaring
Eigen vliegcentrum
De mooiste vlieggebieden
Klantbeoordeling 9/10

Wat kun je verwachten

Dag 1
Zondag verzamelen we om 17.00 uur bij het terras van Camp Lijak, tijdens de briefing maak je kennis met het instructieteam en krijg je uitleg over je eigen vlieguitrusting.

Dag 2
Maandagmorgen begin je op het vlakke oefenterrein met je eerste loopoefeningen. Je leert het scherm boven je hoofd te brengen en te sturen.

Dag 3
Dinsdag maak je stapsgewijs via de 25 en 50 meter je eerste vluchten op een veilige, verantwoorde manier. Je leert sturen en landen. ’s Middags wordt uitgebreid aandacht besteed aan de theoretische kennis: materiaal, vliegpraktijk, meteorologie, aërodynamica en regelgeving. Het theorieboek ‘Vrij vliegen’ is hierbij de basis. Aan het eind van de middag maak je nog een mooie avondvlucht.

Dag 4
Woensdagmorgen wordt aandacht besteed aan het sturen met je gewicht en moet je goede 90º en 180º bochten laten zien. Via je portofoon krijg je instructies hoe je moet sturen en landen. Deze dag werk je aan de taken uit het takenboek en maak je meerdere hogere vluchten. Gaandeweg leer je, onder toeziend oog van je instructeur, zelfstandig te vliegen.

Dag 5
’s Morgens maken je nog 2 hoogtevluchten waarin je zelfstandig een 360º bocht en een goed landingscircuit moet vliegen. Tijdens de avondvlucht leer je hoogte te houden door gebruik te maken van de laminaire stijgwind.

Dag 6
Vrijdagmorgen maak je een examenvlucht, waarin je één of twee taken goed moet uitvoeren en ’s middags doe je afsluitend een theorie-examen om je luchtwaardigheid voor brevet 1 te halen.

Waar?

Ons vlieggebied voor de 6 daagse basiscursus brevet 1 ligt, net over de grens nabij Venetië: Lijak in Slovenië. Het is één van onze leukste vliegplekken! Slovenië is een welvarend land met een goede infrastructuur en de mensen zijn er bijzonder gastvrij en vriendelijk. Door de gunstige ligging aan de zuidkant van de Alpen is het vliegklimaat veel beter dan in Oostenrijk. En voor weinig geld kun je er heerlijk eten.

In Lijak hebben we een mooie oefenhelling waar de eerste 2 cursusdagen de basis wordt gelegd voor mooie vluchten langs het ridge. De start- en landingsterreinen zijn zeer ruim, dus ideaal voor beginnende piloten in opleiding. Het mooie van het het vlieggebied bij Lijak is dat je ’s ochtends glijvluchten maakt en aan het eind van de middag geweldig langs het ridge kunt blijven vliegen in de rustige laminaire zeewind.

Hoe kom ik er?

Via München, Salzburg en Villach rij je in 10 uur naar Slovenië. Er rijdt ook regelmatig een bus van ons naar Lijak. Neem contact met Esther op als je mee wilt rijden.

Ook is het mogelijk om het vliegtuig naar Lijak te komen. Met RyanAir vanaf Eindhoven en Transavia vanaf Amsterdam vlieg je op Venetië. Vanaf hier reis je met de trein in 1,5 uur naar het Italiaanse Gorizia.
Gorizia ligt 15 minuten van camping Lijak. Aleksander, de eigenaar van de camping haalt je dan van het station in Gorizia op.

Accomodatie

Om te overnachten heb je in de buurt van Lijak verschillende mogelijkheden.

Camping Lijak
Dit is onze thuisbasis en hier staat dan ook het hele instructieteam. De camping heeft een zwembad, een eigen landingsterrein, een restaurant en mooie grote plekken. Ook is het mogelijk om een volledig ingerichte bungalow te huren. Reserveren voor deze camping kun je bij hun op de site.

Hotel of pension
Wanneer je met meer luxe wilt overnachten is het mogelijk dat de camping-eigenaar Aleksander een hotelkamer voor je reserveert. Ook zijn er mooie appartementen voor een redelijke prijs in de buurt van de camping. Neem hierover contact met hem op.

Wanneer?

Van 16 april t/m 15 september 2017 worden er bijna elke week basiscursussen brevet 1 georganiseerd. Hieronder kun je zien voor welke cursusdata er nog plek is.

Cursusinhoud

Een 6-daagse basiscursus brevet 1 kost € 515,- en bevat:

 • Cursus van zondag tot vrijdagmiddag
 • Nederlandstalige instructie van zeer ervaren vlieg-instructeurs
 • Individuele begeleiding
 • Volledige eigen vlieguitrusting
 • Begeleiding in de lucht via portofoon
 • Dagelijks weersinformatie
 • Theorielessen
 • Theorieboek
 • Takenboek
 • Optioneel schoenen huren
 • WA-verzekering
 • Aandenken van deze cursusweek

Data

Kosten

6-daagse basiscursus berg brevet 1 €    515,-
Korting jongeren van 14 t/m 17 jaar en studenten €      50,-
Korting ivm deelname Sauerland-weekend in 2016 en 2017 €      40,-
Huur complete vlieguitrusting inbegrepen
Log- en takenboek inbegrepen
T-shirt inbegrepen
Start- en landingsgeld per cursusweek – ter plaatse voldoen €      30,-
Shuttlebus naar de startplekken per cursusweek €    100,-
Afkopen eigen risico schade aan materiaal – per dag €        5,-

Agenda 2017 beginners – brevet 1

Week Duur Van Tot Aanmelden
Week 16 6 dagen zo 16 april vr 21 april Aanmelden
Week 17 6 dagen zo 23 april vr 28 april Aanmelden
Week 18 6 dagen zo 30 april vr 5 mei Aanmelden
Week 23 6 dagen zo 4 juni vr 9 juni Aanmelden
Week 24 6 dagen zo 11 juni vr 16 juni Aanmelden
Week 26 6 dagen zo 25 juni vr 30 juni Aanmelden
Week 32 6 dagen vr 11 aug vr 11 aug Aanmelden
Week 33 6 dagen vr 18 aug vr 18 aug Aanmelden
Week 34 6 dagen zo 20 aug vr 25 aug Aanmelden
Week 35 6 dagen zo 27 aug vr 1 sept Aanmelden
Week 36 6 dagen zo 3 sept vr 8 sept Aanmelden
Week 37 6 dagen zo 10 sept vr 15 sept Aanmelden
lieren-Gevorderden