Veel gestelde vragen

Voordat je deel neemt aan een cursus paragliding kunnen we ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt. Je kunt ons altijd een e-mailen sturen, bellen of langs komen op de vliegschool maar hieronder hebben we al enkele vragen beantwoord.

leer paragliden turkije basis cursus 1

Wat is paragliding?

Paragliding ofwel schermvliegen is een vorm van vliegen die door bijna iedereen te leren valt. Een schermvliegtuig wordt ook wel een ‘paraglider’ (Engels) of een ‘parapente’ (Frans) of ‘Gleitschirm’ (Duits) genoemd. De techniek om te starten met een paraglider is enigszins afhankelijk van de startmethode: van de berg of met een lier.

Hoe ziet een paraglider er uit?

Paragliding is een sport die draait om het materiaal. Je bent er van afhankelijk. Vliegen is lastig zonder vlieguitrusting.

Een vlieguitrusting bestaat uit:

 • scherm
 • harnas met reddingsscherm
 • helm met EN 966 norm
 • portofoon

Een paraglider is een flexibele vleugel, goed vergelijkbaar met moderne kites. Heel eenvoudig gezegd bestaat de paraglider uit twee onderdelen: een scherm (de flexibele vleugel) van speciaal doek en een zitje voor de piloot, het harnas.

De voorkant van het scherm is open en wordt gevuld met aanstromende lucht. Aan de achterkant kan deze lucht er niet uit zodat tijdens het vliegen de opgeblazen paraglider het profiel heeft van een ‘vliegtuigvleugel’. Door dit profiel word je opgetild en kun je onder de juiste omstandigheden uren blijven zweven, comfortabel zittend in je harnas.

Hoe begin ik met paragliden?

Onze beginnerscursus in de bergen (Introductieweekend in het Sauerland of een brevet 1 cursus in Frankrijk, Slovenië en Turkije) is een eenvoudige en leuke manier om de eerste basisbeginselen van het paragliden onder de knie te krijgen. Je kunt het mooi combineren met een vakantie in de bergen.

Dichterbij, in Almelo hebben we de vliegschool met een terrein waar je ook les kunt krijgen om te leren paragliden. Wanneer je hier de basisbeginselen van het vliegen hebt geleerd, maak je sneller hoogtevluchten in de bergen. We vliegen wanneer het goed vliegweer is elk weekend, dus kun je je vluchten maken over verschillende weekenden.

Wat heb je nodig om te kunnen paragliden?

Paragliding is een sport die draait om het materiaal. Je bent er van afhankelijk. Vliegen is lastig zonder vlieguitrusting.

Een vlieguitrusting bestaat uit:

 • scherm
 • harnas met reddingsscherm
 • helm met EN 966 norm
 • portofoon

Welke kleding moet ik aan met paragliden?

Een spijkerbroek of vrijetijdsbroek, t-shirt met een fleece jack, zonnebril, stevige schoenen met een goed profiel.

Hoe oud moet ik zijn om te leren paragliden?

Je moet 14 jaar zijn om een basiscursus brevet 1 te mogen volgen.

Heb ik een goede conditie nodig?

Je hoeft geen conditie te hebben van een topatleet. Ook hoef je geen held te zijn. Iedereen kan het op zijn eigen manier in zijn eigen tempo leren.

Is het moeilijk te leren?

Paragliding is eenvoudig te leren. Je begint onder aan de oefenhelling en gaat steeds een beetje hoger. Tot je het starten, sturen en landen beheerst. Daarna ga je naar de hogere starthellingen en zweef je onder begeleiding van de instructeur, die je hoort door je portofoon langs de helling naar beneden.

Hoe lang duurt het voor ik zelf vlieg?

Na de grondoefeningen en de oefenhelling vlieg je de 3e dag al geheel alleen van een hoge helling. Je vliegt helemaal zelf maar je krijgt via de radio instructies van de instructeur wat je moet doen.

Mag ik foto's en film maken tijdens mijn vlucht?

Tijdens je eerste vluchten willen wij dat nog niet hebben. Je hebt namelijk alle aandacht bij het leren vliegen nodig. Later, wanneer je al meer vluchten hebt gemaakt, mag je foto’s en film maken tijdens je vlucht. Kijk wel uit dat het geen wegwerpcamera wordt!

Welke brevetten heb je?

Paraglidingschool Inferno leidt op tot zelfstandig piloot. Hieronder tref je een overzicht brevetten paragliding. Je werkt tijdens onze opleidingen aan een aantal taken die gekoppeld zijn aan een bepaald brevet. Om zelfstandig te mogen paragliden, heb je minimaal een brevet 2 berg of lier nodig. Onze overkoepelende organisatie, de KNVvL afdeling schermvliegen onderscheidt de volgende brevetten:

 • Brevet 1   lier – berg
 • Brevet 2  lier – berg – soaren
 • Brevet 3  lier – berg

Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen verschillende ‘startmethoden’: Starten van een berg of heuvel (Berg), starten vanaf vlak terrein met behulp van een kabel (Lier) of starten in de zeewind vanaf de duinen (Soaren).

Deze brevetten zijn internationaal erkend, behalve het brevet soar, dat is uniek voor Nederland.

Brevet 1
Bij Brevet 1 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen lier en berg. Je kunt brevet 1 aanvragen nadat je 15 vluchten hebt gemaakt en bij ons met goed gevolg een theorie-examen hebt volbracht. Voor het lieren geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten een hoogteverschil van 200 meter moeten hebben. Voor het bergvliegen geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten met 300 meter hoogteverschil moeten zijn. Brevet 1 geeft je echter nog géén bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen.

Brevet 2  lier – soar – berg
Dit brevet geeft je de bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen. Het bestaat uit 4 onderdelen:

 • Totaal minimaal 40 hoogtevluchten (waarvan 20 boven de 500m en 20 boven de 300m)
 • Een met goed gevolg afgelegde takenlijst
 • Een met goed gevolg afgelegd landelijk theorie-examen brevet 2
 • Een luchtwaardigheidsverklaring van onze hoofd-instructeur

De 40 hoogtevluchten moeten onder begeleiding van ons instructieteam worden gemaakt. Hiervoor kun je, zowel op het lierterrein in Nederland als in de bergen, het hele jaar bij ons terecht.

Brevet 3 lier/berg
Voor het verkrijgen van Brevet 3 Lier dan wel Berg moet je minimaal 100 hoogtevluchten maken respectievelijk aan de lier of in de bergen. Voor Brevet 3 Berg moeten daarvan minimaal 15 vluchten zogenaamde duurvluchten zijn: dit zijn vluchten langer dan 45 minuten. Minimaal 4 duurvluchten daarvan moeten afgetekend zijn door minimaal 2 instructeurs. De overigen moeten afgetekend zijn door iemand van gelijkwaardig of hoger brevet.

Theorieexamen brevet 2 en 3
Het landelijke theorie-examen voor je brevet 2 en 3 wordt drie keer per jaar (nov-febr-mei) afgenomen en is hetzelfde voor soar-, lier- en bergvliegen. Om aan het landelijk KNVvL theorie-examen brevet 2 mee te mogen doen, moet je in het bezit zijn van het KNVvL Brevet 1.

Examendata
De theoretische examen voor brevet 2 en 3 wordt drie keer per jaar afgenomen door de KNVvL in de Jaarbeurs in Utrecht. De data worden tijdig bekend gemaakt door de KNVvL.

Waar moet ik op letten met de keuze van mijn vliegbestemming?

Tijdens onze cursussen op alle bestemmingen is Nederlands de voertaal. Echter spreken onze instructeurs ook Engels en Duits.
Belangrijk bij de keuze van je vliegbestemming is:

 • Dat het gedurende de periode dat je gaat, goed vliegweer is. Dat betekent dat je rekening moet houden dat in april en de eerste weken van mei er nog sneeuw kan liggen in de Alpen. De starthellingen en landingsterreinen zijn vaak drassig. Het is dus verstandiger om in deze weken een warmere bestemming te kiezen waar het vliegweer beter is.
 • In de zomermaanden heb je vaak in Oostenrijk in de loop van de dag overontwikkeling met in de avond onweersbuien. Kies dus een vlieggebied zuidelijk van de Alpen.

Hoe word ik naar de startplekken gebracht?

Wanneer je naar de hogere startplekken kunt voor je hoogtevluchten word je hiernaartoe gebracht door een bus of 4×4 terreinwagen. Ook kan het af en toe zo zijn dat we de skilift nemen. Je hebt dus geen eigen vervoer nodig om tijdens de cursus waar ook te komen.

Wat is lieren?

In Nederland zonder bergen maken we gebruik van een lier om paragliders in de lucht te krijgen. Een dunne kunstof lijn wordt aan de piloot bevestigd. De lier trekt de kabel dan binnen en de paraglider krijgt voorwaartse snelheid en gaat stijgen. wanneer de piloot op de gewenste hoogte is gekomen, kan hij zelf afkoppelen en vrij rondvliegen.

Op onze mooie lierlocatie in Sibculo (nabij Almelo) hebben we geen last van vliegvelden en mogen we je meer dan 1 km hoog laten vliegen. Vanaf die hoogte is Nederland prachtig en kun je fantastisch ver kijken over ons vlakke landje!

Wanneer koop ik mijn eigen vlieguitrusting?

Tijdens je vliegopleiding krijg je steeds meer kennis en ervaring met het vliegen aan verschillende schermen en harnassen. Het is verstandig om niet meteen een complete vlieguitrusting aan te schaffen Maar eerst verschillende harnassen en schermen te proberen. Als je voor het eerst een vlieguitrusting gaat kopen zul je best veel vragen hebben.

Paraglider
Het allerbelangrijkste bij de keuze van je paraglider is dat je een scherm koopt dat afgestemd is op jouw vliegkwaliteiten. Wanneer  je tijdens het vliegen bang bent, dan heb je dus niet het juiste scherm gekozen. Je kunt het beste je instructeur om advies vragen welk scherm bij jou past: hij kent jouw vliegkwaliteiten en kan het beste inschatten wat een geschikt scherm voor jou zou zijn.

Harnas
Tijdens het vliegen wil je comfortabel zitten. De pasvorm van het harnas is heel belangrijk. Je moet niet heen en weer kunnen schuiven tijdens het vliegen. Ook moet het een goed protectie hebben. Een goede start en juiste zithouding hangt af welk harnas je hebt. Laat je dus goed voorlichten door onze instructeurs voordat je een harnas koopt.

Helm
Je hebt een helm nodig die geschikt is voor luchtsport volgens de EN-966 norm. Wij vliegen zelf graag met een comfortabele open vlieghelm, die ook geschikt is voor skiën en snowboarden, maar een integraal vlieghelm kan ook.

Waar koop je een vlieguitrusting?

Wij zouden het natuurlijk fijn vinden als je je vlieguitrusting bij ons koopt! Wij garanderen je dat we je een zeer scherpe offerte kunnen doen.
Enkele redenen om bij ons te kopen zijn:

 • Omdat je bij ons leert vliegen, weten wij precies hoe jij vliegt en kunnen we je een goed advies geven welke vlieguitrusting bij jou past.
 • Bij ons heb je de keuze uit veel gerenommeerde merken.
 • Voordat je een harnas of paraglider koopt kun je het altijd eerst uit proberen.
 • Mocht je toch niet tevreden zijn over het gekochte harnas of scherm, dan kun je deze zo weer terug doen.
 • We ruilen alle schermen in.
 • We kunnen je indien gewenst een flexibele afbetalingsregeling aanbieden.

Mocht je om wat voor reden dan ook je uitrusting elders willen kopen, zorg er dan in ieder geval voor dat je het koopt bij een organisatie die verstand heeft van zaken en garant staat voor de kwaliteit van haar producten.

Hoe vraag ik mijn brevet aan?

Paraglidingschool Inferno leidt je op tot zelfstandig piloot. Je werkt tijdens onze opleidingen aan een aantal taken die gekoppeld zijn aan één van de brevetten (Paragliding Pilot License – PgPL).

Het aanvraagformulier voor brevet 1 wordt door de paraglidingschool zelf uitgegeven, mits voldaan is aan alle eisen voor dit brevet. Kijk hier voor in je takenboek dat je voor je opleiding gekregen hebt. De brevetten 2 en 3 worden verstrekt door de KNVvL na overhandiging van jouw logboek waaruit blijkt dat je aan alle eisen hebt voldaan en een verklaring van de school dat je luchtwaardig bent.
Het landelijke theorie-examen wordt door de KNVvL afd.schermvliegen afgenomen.

Brevet 1 aanvragen
Wil je brevet 1 aanvragen? Stuur dan het aanvraagformulier voor brevet 1 naar ons kantoor. Esther maakt dan je brevet 1, dat je nodig hebt om mee te doen aan het KNVvL-theorie examen, voor je klaar. Heb je deze niet gekregen aan het eind van je cursusweek brevet 1, stuur dan een mail naar: esther@paraglidngschool.nl Wij sturen het dan naar je toe.

Brevet 2 & 3 aanvragen
Voor de aanvraag van brevet 2 moet je bij de KNVvL afdeling schermvliegen zijn. Als je alle taken goed beheerst, voldoende vluchten hebt gemaakt, het landelijke theorie examen hebt gehaald en van ons je luchtwaardigheid hebt ontvangen kun je deze aanvragen.

Dit ingevulde formulier stuur je op naar:

KNVvL afd. Schermvliegen
Houttuinlaan 16A
3447 GM Woerden

Het brevet 1 is gelijk voor bergvliegen of liervliegen en is oneindig geldig. Brevet 2 en 3 verloopt na 3 jaar als je niet voldoende vluchten in deze periode hebt kunnen maken. Meer info vind je op de site van de KNVvL.

Mag ik mijn eigen scherm gebruiken in de cursus?

In de cursus gebruiken wij de nieuwste schermen en deze zijn gekeurd naar strenge eisen. Wanneer je een eigen scherm hebt, mag je dit gebruiken in onze cursus.

Echter stellen wij wel eisen aan het scherm:

 • Het scherm moet voor jouw niveau geschikt zijn en de juiste maat hebben. Maximaal worden schermen tot en met klasse C toegelaten
 • Tijdens de opleiding tot en met brevet 2 worden schermen in de klasse A-B toegelaten
 • Het scherm moet type goedgekeurd zijn volgens de LTF en/of EN, maximaal tot en met klasse C en tot brevet 2 klasse B
 • Op het scherm moet staat tot welke klasse het scherm behoort
 • Het scherm dient onderhouden te zijn volgens de aanwijzingen van de fabrikant
 • Het scherm mag niet ouder dan 4 jaar zijn en moet door een erkende instantie gekeurd zijn. Deze keuring mag niet langer dan 2 jaar geleden gedaan zijn
 1. Erkende keuringsinstanties zijn:
  1. De fabrikant van het betreffende scherm
  2. Een door de betreffende fabrikant gemachtigde keuringsinstantie
  3. Instantie die de typegoedkeuring heeft afgegeven, bijvoorbeeld DHV en EN

Mag ik mijn eigen harnas gebruiken in de cursus?

In de cursus gebruiken wij de nieuwste type harnassen en die geschikt zijn voor scholing. Wanneer je een eigen hebt, mag je dit gebruiken in onze cursus.

Echter stellen wij wel eisen aan het harnas:

 • Het harnas moet voor jouw niveau geschikt zijn en de juiste maat hebben
 • Het harnas moet voldoen zijn type goedgekeurd volgens de DHV en/of de EN
 • Op het harnas dient een toelatingskenmerk van één van de bovengenoemde instanties te zijn aangebracht
 • Het harnas dient onderhouden te zijn volgens de aanwijzingen van de fabrikant

Heb je een eigen noodscherm dan moet het:

 • Het noodscherm moet voor jouw startgewicht geschikt zijn
 • Het noodscherm moet voldoen zijn type goedgekeurd volgens de DHV en/of de EN
 • Op het noodscherm dient een keuringskenmerk van één van de bovengenoemde instanties te zijn aangebracht
 • Het noodscherm dient onderhouden te zijn volgens de aanwijzingen van de fabrikant
 • Het noodscherm mag niet ouder zijn dan de door de fabrikant gestelde termijn
 • Het noodscherm moet binnen de door de fabrikant gestelde termijn opnieuw gelucht en gevouwen zijn.

Gaat een cursus altijd door?

Voor het paragliden, ben je afhankelijk van het weer.

Wanneer de weerkaarten vermelden dat het geen vliegweer zal worden, kun je kosteloos je cursus verzetten naar een andere datum.
Wanneer de cursus op aangegeven locatie niet door gaat vanwege het vliegweer kan het zijn dat we de cursus verplaatsen naar een andere cursuslocatie.

Bij ons weet je zeker als je afreist naar de cursusbestemming, dan is het vliegbaar. Dat jij in die vrij geplande week wilt vliegen begrijpen wij. Daarom moet dat ook gebeuren en niet achter de ramen en dat het buiten regent.