1
1

Liercursus brevet 2 in Nederland

De liercursus voor gevorderden leidt op tot het brevet 2 lier. Tijdens de liercursus voor gevorderden word je stap voor stap opgeleid tot een piloot, die in staat is om op een verantwoorde en veilige manier te starten aan de lier en te vliegen boven het prachtige Nederland.
Tijdens deze cursus leer je ook hoe je door trapsgewijs opgelierd te worden grote hoogtes kunt bereiken. We vliegen elk weekend wanneer het goed vliegweer is. Zo kun je van tijd tot tijd enkele vluchten maken om het gevoel te houden!

Cursusdata

paragliden paragliding nederland

Voor wie?

Om aan de vervolgopleiding brevet 2 lier te mogen deelnemen heb je minimaal een basiscursus lier of berg gevolgd. Voor piloten met vliegervaring in de bergen, die willen beginnen met lieren, berekenen wij een éénmalig ‘omscholingstarief’ van € 30,-.

Wat moet je doen?

Om je brevet 2 – lier aan te kunnen vragen heb je 40 vluchten met een minimaal hoogteverschil van 300 meter nodig. Je kunt voor je opleiding brevet 2 – lier gebruik maken van een vluchtenpakket. Je koopt dan 10 of 20 vluchten en telkens wanneer je en vlucht maakt gaat dit van je vluchtenpakket af.

Wat kun je verwachten

Allereerst, start je vanaf het mooiste lierveld van Nederland. Van noord naar zuid hebben we een baan van 1500 m. Van oost naar west hebben we de beschikking over een baan van 800 meter, met een fantastisch uitzicht over natuurgebieden met meren.
Voor piloten die een basiscursus lier of berg hebben gevolgd, dienen naast een gedegen theoriekennis, in minimaal 40 liervluchten alle verplichte oefeningen goed te doorlopen om in het bezit te komen van brevet 2 lier.

Na het theoretische gedeelte gaan we naar het veld voor de grondoefeningen. Hierbij besteden we veel aandacht aan je starttechniek (ofwel het opzetten van het scherm) en het besturen van de paraglider.

Kosten

Omscholingstarief éénmalig van berg- naar liervliegen €   30,-
10 treks – boven 200 meter € 250,-
20 treks – boven 200 meter € 475,-
Vlieguitrusting inbegrepen
Korting eigen harnas     10%
Korting eigen scherm     20%
Start- en landingsgeld per dag – ter plaatse voldoen €    5,-

Andere cursussen

Heb je vragen?

Wanneer?

Vliegen aan de lier gebeurt ieder weekend, het hele jaar door, mits het weer dit toelaat. Zolang de wind niet meer dan 3 Beaufort is en het niet regent, is de kans groot dat we gaan vliegen.

Waar?

We verzamelen op de Paraglidingschool aan de Plesmanweg 15 in Almelo. Van hieruit gaan we, afhankelijk van de windrichting naar één van onze liervelden in de omgeving.

Het vervolg

Na je opleiding brevet 2 lier, kun je lid worden van onze vliegvereniging Sky Club Holland. Nu kun je met gebrevetteerde piloten samen rond vliegen.

klaarleggen paragliding lier
schermvliegers KNVvL paragliden school

Reviews van cursisten

“Woensdagmiddag op de groepsapp : “vrijdagmiddag word er gevlogen, wie tijd en zin heeft is van harte welkom!” Uiteraard had ik daar wel zin in, dus vrijdag naar Sibculo. Op het veld aangekomen, was er erg weinig wind, en het beetje wind dat er stond, was erg variabel. Toch klaar maken, scherm uitleggen, en wachten op het goede moment, ik kwam immers om te vliegen. De rugwind draaide heel even, zodat we wind van voren hadden. Dat was het moment, starten!

Op 300 meter hoogte afgekoppeld, hoor ik door de porto : “Naar links wegdraaien, en op je vario letten.” En even later op hele enthousiaste toon : “Ja, nu zit je in de thermiek, draaien en snelheid houden!” Tijdens het draaien in de bel kreeg ik nog meer tips door de porto, en voor ik het wist zat ik al op 600 meter. Ik had de smaak te pakken, kon mooi in de bel blijven draaien en na een halfuurtje werken zat ik zelfs op 1800 meter. Geweldig, wat een gaaf gevoel, en wat een uitzicht daarboven. Nog wat rondgevlogen, snelle bochtjes gedraaid, en uiteindelijk na bijna een uur weer veilig geland.

Dit was mijn eerste liervlucht in thermische omstandigheden, helemaal super!”

Paul
schermvlieger KNVvL paragliden school