Overzicht brevetten paragliding

Paraglidingschool Inferno leidt op tot zelfstandig piloot. Hieronder tref je een overzicht brevetten paragliding. Je werkt tijdens onze opleidingen aan een aantal taken die gekoppeld zijn aan een bepaald brevet. Om zelfstandig te mogen paragliden, heb je minimaal een Brevet 2 Berg of Lier nodig. Onze overkoepelende organisatie, de KNVvL afdeling schermvliegen onderscheidt de volgende brevetten:

  • Brevet 1 Lier – Berg
  • Brevet 2 Lier – Berg – Soaren
  • Brevet 3 Lier – Berg

De bovenstaande brevetten worden internationaal erkent.

Brevet 1
Bij Brevet 1 wordt er geen onderscheid gemaakt tussen Lier en Berg. Je kunt Brevet 1 aanvragen nadat je 15 vluchten hebt gemaakt en bij ons met goed gevolg een theorie-examen hebt volbracht. Voor het lieren geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten een hoogteverschil van 200 meter moeten hebben. Voor het bergvliegen geldt dat van de 15 vluchten er minimaal 5 vluchten met 300 meter hoogteverschil moeten zijn. Brevet 1 geeft je echter nog géén bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen.

Brevet 2 Lier en/of Berg
Dit brevet geeft je de bevoegdheid om zelfstandig te mogen vliegen. Het bestaat uit 4 onderdelen:

  • Totaal minimaal 40 hoogtevluchten (waarvan 20 boven de 500m en 20 boven de 300m)
  • Een met goed gevolg afgelegde takenlijst
  • Een met goed gevolg afgelegd landelijk theorie-examen brevet 2
  • Een luchtwaardigheidsverklaring van onze hoofd-instructeur

De 40 hoogtevluchten moeten onder begeleiding van ons instructieteam worden gemaakt. Hiervoor kun je, zowel op het lierterrein in Nederland als in de bergen, het hele jaar bij ons terecht.

Brevet 3 Lier en/of Berg
Voor het verkrijgen van Brevet 3 Lier dan wel Berg moet je minimaal 100 hoogtevluchten maken respectievelijk aan de lier of in de bergen. Voor Brevet 3 Berg moeten daarvan minimaal 15 vluchten zogenaamde duurvluchten zijn: dit zijn vluchten langer dan 45 minuten. Minimaal 4 duurvluchten daarvan moeten afgetekend zijn door minimaal 2 instructeurs. De overigen moeten afgetekend zijn door iemand van gelijkwaardig of hoger brevet.

Theorie-examen brevet 2 en 3
Het landelijke theorie-examen voor je brevet 2 en 3 wordt drie keer per jaar (nov-febr-mei) afgenomen en is hetzelfde voor soar-, lier- en bergvliegen. Om aan het landelijk KNVvL theorie-examen brevet 2 mee te mogen doen, moet je in het bezit zijn van het KNVvL Brevet 1.

Examendata

De theoretische examen voor brevet 2 en 3 worden dit jaar op vrijdag 17 november in het Beatrixgebouw in Utrecht afgenomen.