1
1

Basiscursus paragliden brevet 1 – Slovenië

Om te leren paragliden, hebben we net over de grens met Italië, bij Lijak in Slovenië een fantastisch vlieggebied voor het behalen van je brevet 1. Lijak is misschien wel één van de mooiste vlieggebieden om je vliegopleiding te beginnen. De ruime startplek en het gigantisch grote landingsterrein zijn perfect voor het maken van je eerste bergvluchten.

Door de zuidelijke ligging aan de rand van de Alpen en onder invloed van het Middellandse zee klimaat is het doorgaans juist voor beginnende paragliders goed vliegweer in Lijak om lange vluchten te maken.

Cursusdata

Wat kun je verwachten?

Wij werken met kleine groepen (5-10 cursisten) zodat je veel persoonlijke aandacht krijgt van de instructeurs.

Je maakt nadat je 1-2 dagen op de oefenhelling bent geweest mooie hoogtevluchten, waarbij je via de portofoon begeleid wordt door de instructeurs. Gedurende deze week leer je steeds zelfstandiger vliegen en haal je aan het eind je brevet berg 1.  

dag 1
Zondag verzamelen we om 17.00 uur bij het terras van Camp Lijak, tijdens de briefing maak je kennis met het instructieteam en krijg je uitleg over je eigen vlieguitrusting.

dag 2 en 3
We beginnen op een vlak oefenterrein met de eerste opzet- en loopoefeningen. Je leert het scherm boven je hoofd te brengen en te sturen. Daarna maak je stapsgewijs kleine vluchtjes van een oefenhelling, steeds een paar meter hoger.

Ook krijg je in de middag theorieles, met al die basiskennis die je nodig hebt voor je eerste hoogtevlucht. In de simulator worden de harnassen afgesteld en maak je aan het eind van dag 3 al een prachtige avondvlucht!

dag 4, 5 en 6
Je maakt hoogtevluchten waarbij je steeds nieuwe dingen leert en stap voor stap zelfstandiger leert vliegen. Zo leer je bijvoorbeeld verschillende manieren van bochten maken en uiteraard hoe je je landing goed moet inschatten. Afhankelijk van het weer bezoeken we verschillende vlieglocaties, zoals het prachtige Tolmin voor een vlucht met bijna 1000 meter hoogteverschil.

Aan het eind van de week is er een klein examen voor je brevet 1.

dag 7
Mochten we door slecht weer deze week te weinig vluchten hebben gemaakt, dan gebruiken we de zaterdag als een uitwijkdag en tevens is dit de reisdag terug naar Nederland.

Na afloop van je vliegweek kun je paragliding brevet 1 aanvragen wanneer je 5 hoogte vluchten hebt gemaakt, de vliegtaken beheerst en bent geslaagd voor je theorie-examen paragliding brevet 1. Kijk voor een goede impressie naar deze.

Kosten

6-daagse basiscursus berg brevet 1 €   575,-
Huur complete vlieguitrusting inbegrepen
Shuttlebus en landingsgeld per week €   100,-
Log- en takenboek inbegrepen
T-shirt inbegrepen

Andere locaties

Heb je vragen?

Lijak leer paragliding

Wanneer?

Onze Basiscursus paragliding brevet 1 – Slovenië vindt meerdere malen per jaar plaats. Bekijk onze agenda hieronder om de cursusdata te zien.

Waar?

Ons vlieggebied voor de 6 daagse basiscursus brevet 1 ligt, net over de grens nabij Venetië: Lijak in Slovenië. Het is één van onze leukste vliegplekken om te leren paragliden! Slovenië is een welvarend land met een goede infrastructuur en de mensen zijn er bijzonder gastvrij en vriendelijk. Door de gunstige ligging aan de zuidkant van de Alpen is het vliegklimaat veel beter dan in Oostenrijk. En voor weinig geld kun je er heerlijk eten.

In Lijak hebben we een mooie oefenhelling waar de eerste 2 cursusdagen de basis wordt gelegd voor mooie vluchten langs het ridge. De start- en landingsterreinen zijn zeer ruim, dus ideaal voor beginnende piloten in opleiding. Het mooie van het het vlieggebied bij Lijak is dat je ’s ochtends glijvluchten maakt en aan het eind van de middag geweldig langs het ridge kunt blijven vliegen in de rustige laminaire zeewind.

Accomodatie

Om te overnachten heb je in de buurt van Lijak verschillende mogelijkheden.

Camping Lijak
Dit is onze thuisbasis en hier staat dan ook het hele instructieteam. De camping heeft een zwembad, een eigen landingsterrein, een restaurant en mooie grote plekken. Ook is het mogelijk om een volledig ingerichte bungalow te huren. Reserveren voor deze camping kun je bij hun op de site.

Hotel of pension
Wanneer je met meer luxe wilt overnachten is het mogelijk dat de camping-eigenaar Aleksander een hotelkamer voor je reserveert. Ook zijn er mooie appartementen voor een redelijke prijs in de buurt van de camping. Neem hierover contact met ons op.

Hoe kom ik er?

Met de auto, via München, Salzburg en Villach rij je in 10 uur naar Slovenië. Er rijdt ook regelmatig een schoolbus van ons naar Lijak. Neem contact met Esther op als je mee wilt rijden.

Ook is het mogelijk om het vliegtuig naar Lijak te komen. Met RyanAir vanaf Eindhoven en Transavia vanaf Amsterdam vlieg je op Venetië. Vanaf hier reis je met de trein in 1,5 uur naar het Italiaanse Gorizia en op 15 min. ligt camping Park Lijak.

Cursusinhoud

Een 6-daagse basiscursus brevet 1 bevat:

 • Cursus van zondag tot vrijdagmiddag
 • Nederlandstalige instructie van zeer ervaren vlieg-instructeurs
 • Individuele begeleiding
 • Volledige eigen vlieguitrusting
 • Begeleiding in de lucht via portofoon
 • Dagelijks weersinformatie
 • Theorielessen
 • Theorieboek
 • Takenboek
 • Optioneel schoenen huren
 • WA-verzekering
 • Aandenken van deze cursusweek

Reviews van cursisten

“Ik ben in de zomer wezen paragliden in Lijak. Ik heb de cursus brevet 1 gedaan. Een hele leuke vliegweek met enthousiaste deelnemers, goede instructeurs en voor weinig geld heel goed eten. Ik zal zeker terugkomen in Lijak om te paragliden.”

Björn

“Lijak is mij zeer goed bevallen. Naast het paragliden heb je ook de mogelijkheid om ook andere activiteiten te ondernemen. Ik ben met mijn gezin naar Venetië, de grotten van Postojna, Ljubljana en de Adriatische zee geweest. De eerste dag ben ik op de oefenhelling begonnen: Op en neer die heuvel op en afrennen. Wel vermoeiend hoor! Maar woensdag was het zo ver: Ik vloog van de startplek boven Lijak. Wat een prachtig uitzicht en een fantastisch gevoel. Sven, de instructeur praatte mij met mooie bochten binnen. Slovenië heeft mij positief verrast: Wat een mooi land!”

Pieter